VITAMIN PP

Mymedabc.com

Vitamin PP, juga dikenali sebagai niacin, adalah nutrien penting bagi manusia. Ia membantu organ-organ utama, termasuk otak, kulit dan usus, berfungsi dan membantu membaiki DNA itu sendiri.

Cadangan pengambilan harian vitamin B3 adalah antara 2-12 miligram (mg) sehari untuk kanak-kanak, 14 mg sehari bagi wanita, 16 mg sehari untuk lelaki. Wanita yang sedang hamil atau menyusukan bayi perlu mendapatkan 18 mg dan 17 mg sehari masing-masing.

Orang yang mengambil terlalu banyak niasin sering mengalami curahan kulit, yang biasanya reda dalam masa kurang daripada satu jam.

SUMBER SEMULA JADI VITAMIN PP

Vitamin PP terdapat secara semulajadi dalam sumber makanan banyak, termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, daging, dan bir. Ya, bir! yis bir adalah salah satu sumber yang paling banyak niacine. A pain bir mengandungi kira-kira 6 mg vitamin B3, tetapi kurang jika ia ditapis. Ini bermakna bahawa semua yang diperlukan untuk memenuhi keperluan harian anda meletakkan kembali tiga bir sehari.

Kerana doktor anda mungkin tidak bersetuju dengan pendekatan tertentu untuk mendapatkan vitamin anda, anda juga boleh cuba makanan ini niasin-kaya yang lain:

  • Vegemite dan Marmite
  • daging hati, jantung, dan buah pinggang
  • dada ayam, ikan, daging rusa, dan daging lembu
  • tarikh
  • avokado
  • kacang
  • produk roti gandum
  • cendawan shiitake

daging organ adalah salah satu cara yang paling mudah untuk mendapat banyak vitamin B3, tetapi vegetarian dan vegan boleh menemuinya di dalam buah-buahan dan sayur-sayuran yang dinyatakan di atas, dan juga dalam mentega kacang, tauhu, dan minum Ovaltine pemakanan.

VITAMIN PP UNTUK HATI

Pemikiran yang wujud dalam masyarakat perubatan adalah bahawa vitamin B3 boleh membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular. Hal ini dengan meningkatkan jumlah lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL, atau kolesterol “baik”) dan juga menurunkan tahap kolesterol berbahaya (LDL, atau “kolesterol jahat”) yang boleh membawa kepada serangan jantung atau strok.

The Mayo Clinic memberi amaran bahawa niasin bukan untuk semua orang, iaitu orang yang sudah pada ubat-ubatan untuk menurunkan kolesterol mereka.

Walaupun vitamin B3 boleh didapati dalam makanan, ia juga datang dalam bentuk dadah. Niacor dan Niaspan diluluskan bagi orang-orang dengan kekurangan vitamin B3 atau untuk merawat kadar kolesterol tinggi.

FAEDAH KEMUNGKINAN LAIN

Walaupun sesetengah orang percaya niacin yang boleh membantu menangkis jenis diabetes, penyelidikan masih tidak meyakinkan.

pengambilan vitamin B3 meningkat boleh memberi manfaat kepada orang-orang dengan dikompromi sistem imun yang berada pada risiko yang lebih besar untuk acara-acara kardiovaskular. Sebagai contoh, orang yang menjalani kemoterapi dan orang-orang dengan HIV.

Sebagai niasin memainkan peranan penting dalam memastikan fungsi organ utama dengan baik, orang-orang dengan kekurangan niasin sering mengalami kesan sampingan sistemik dan menyakitkan.

GEJALA KEKURANGAN

Orang yang mempunyai tahap rendah vitamin B3 boleh membangunkan pellagra, satu keadaan tanda niaga oleh “empat Ds”: dermatitis, demensia, cirit-birit, dan kematian. Ia boleh dirawat dengan nicotinamide, atau niacinamide, satu bentuk niasin yang kurang toksik dalam dos yang lebih tinggi daripada niasin.

Walaupun pellagra jarang berlaku di negara-negara yang lebih maju, borang kurang melampau kekurangan B3 vitamin termasuk rasa lesu, loya, dan pengalaman anemia atau luka-luka pada kulit atau di sekeliling mulut. Kekurangan juga boleh membawa kepada sensitiviti cahaya matahari yang melampau.

GEJALA BERLEBIHAN VITAMIN PP

Terlalu banyak vitamin B3 boleh menjadi toksik. Pesakit perlu berbincang menggunakannya dalam bentuk tambahan dengan doktor mereka terlebih dahulu. Mungkin ada komplikasi, terutamanya jika anda mengambil ubat-ubatan lain. Kebimbangan utama dengan terlalu banyak niasin adalah keradangan hati. Atas sebab ini, orang-orang yang mengambil niasin untuk merawat kolesterol tinggi sering mempunyai enzim hati mereka diperiksa apabila bermula terapi.

VIDEO VITAMIN PP

Mymedabc.com