VORICONAZOLE

Mymedabc.com

APA VORICONAZOLE?

Voriconazole adalah ubat anti-kulat.

Voriconazole digunakan untuk merawat jangkitan yang disebabkan oleh yis atau lain-lain jenis kulat.

Voriconazole juga boleh digunakan untuk tujuan yang tidak disenaraikan di dalam panduan ubat ini.

Anda tidak perlu menggunakan voriconazole dengan mana-mana ubat yang berikut: carbamazepine, cisapride, efavirenz (pada dos 400 miligram sehari atau lebih tinggi), pimozide, quinidine, rifabutin, rifampin, ritonavir, sirolimus, Wort St John, barbiturat tertentu (mephobarbital , phenobarbital), atau “ergot” ubat migrain sakit kepala (dihydroergotamine, ergotamine, ergonovine, methylergonovine).

Anda tidak boleh mengambil voriconazole jika anda alah kepadanya.

Sesetengah ubat boleh menyebabkan kesan yang tidak diingini atau berbahaya apabila digunakan dengan voriconazole. Doktor anda mungkin perlu menukar pelan rawatan anda jika anda menggunakan mana-mana ubat yang berikut:

 • carbamazepine;
 • cisapride;
 • efavirenz pada dos 400 miligram sehari atau lebih tinggi;
 • pimozide;
 • quinidine;
 • rifabutin, rifampin;
 • ritonavir;
 • sirolimus;
 • Wort St John;
 • barbiturat tertentu (mephobarbital, phenobarbital); atau
 • “Ergot” ubat migrain sakit kepala (dihydroergotamine, ergotamine, ergonovine, methylergonovine).

Untuk memastikan voriconazole adalah selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • masalah rentak jantung;
 • ketidakseimbangan elektrolit (seperti tahap rendah kalium dan magnesium di dalam darah anda);
 • penyakit hati;
 • penyakit buah pinggang;
 • sejarah alahan kepada ubat-ubatan antikulat lain seperti fluconazole, itraconazole, ketoconazole, atau posaconazole.

tablet Voriconazole mengandungi laktosa. Sebelum mengambil tablet voriconazole, beritahu doktor anda jika anda mempunyai satu bentuk keturunan intoleransi galaktosa, kekurangan laktase Lapp, atau malabsorption glukosa-galaktosa.

Jangan gunakan voriconazole jika anda hamil. Ia boleh membahayakan bayi dalam kandungan.Gunakan kawalan kelahiran yang berkesan, dan beritahu doktor anda jika anda hamil semasa rawatan.

Ia adalah tidak diketahui sama ada voriconazole melalui susu ibu atau jika ia boleh membahayakan bayi yang menyusu. Anda tidak boleh menyusukan anak semasa menggunakan ubat ini.

Voriconazole tidak sepatutnya diberikan kepada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 12 tahun.

KESAN-KESAN SAMPINGAN VORICONAZOLE

Beberapa kesan sampingan mungkin berlaku semasa suntikan. Beritahu penjaga anda dengan segera jika anda pening, loya, pitam, gatal, berpeluh, atau sesak dada atau kesukaran bernafas.

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; sukar bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai:

 • perubahan dalam penglihatan warna anda;
 • sakit kepala dengan sakit dada dan pening yang teruk, pengsan, degupan jantung cepat atau berdebar-debar;
 • kadar jantung perlahan, nadi lemah, pengsan, pernafasan perlahan;
 • sakit tulang;
 • sakit teruk di bahagian atas perut anda merebak ke belakang anda, muntah;
 • masalah-sedikit buah pinggang atau tidak membuang air kecil; sakit semasa kencing atau sukar; bengkak di kaki atau buku lali anda; rasa letih atau sesak nafas;
 • masalah-loya hati, sakit perut atas, gatal-gatal, rasa letih, hilang selera makan, air kencing gelap, najis berwarna tanah liat, jaundis (kekuningan kulit atau mata); atau
 • teruk kulit reaksi-demam, sakit tekak, bengkak di muka atau lidah anda, membakar dalam mata, sakit kulit, diikuti dengan ruam kulit merah atau ungu yang spread (terutamanya di muka atau bahagian atas badan) dan sebab-sebab melepuh dan mengelupas.

Kesan-kesan sampingan mungkin termasuk:

 • penglihatan kabur, mata menjadi lebih sensitif kepada cahaya;
 • ruam;
 • sakit kepala, halusinasi;
 • kadar jantung yang cepat;
 • loya, muntah-muntah; atau
 • tidak normal ujian fungsi hati.

Ini bukanlah senarai lengkap kesan-kesan sampingan dan kesan lain boleh berlaku. Hubungi doktor anda untuk nasihat perubatan tentang kesan-kesan sampingan. Anda boleh melaporkan kesan sampingan kepada FDA di 1-800-FDA-1088.

VORICONAZOLE INTERAKSI

Voriconazole boleh menyebabkan perubahan penglihatan seperti kabur penglihatan dan kepekaan pada cahaya. Pakai cermin mata hitam pada siang hari untuk melindungi mata anda dari cahaya yang terang. Berhati-hati jika anda memandu atau melakukan apa-apa yang memerlukan anda berjaga-jaga dan dapat melihat dengan jelas.

Elakkan pendedahan kepada cahaya matahari atau penyamakan katil. Voriconazole boleh membuat anda mudah terkena sunburn. Pakai pakaian perlindungan dan penggunaan pelindung matahari (SPF 30 atau lebih tinggi) apabila anda berada di luar.

Banyak ubat boleh berinteraksi dengan voriconazole, dan beberapa ubat-ubatan yang tidak boleh digunakan bersama-sama. Ini termasuklah ubat preskripsi dan ubat over-the-kaunter, vitamin, dan produk herba. Tidak semua interaksi mungkin disenaraikan di dalam panduan ubat ini. Beritahu doktor mengenai semua ubat yang anda gunakan, dan mereka yang anda memulakan atau berhenti menggunakan semasa rawatan anda dengan voriconazole. Memberikan senarai semua ubat anda kepada mana-mana pegawai kesihatan yang merawat anda.

VORICONAZOLE DOS

Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Voriconazole boleh diberikan kepada anda sebagai suntikan pada permulaan rawatan anda, atau sehingga anda dapat mengambil voriconazole melalui mulut (secara lisan). voriconazole suntikan diberikan ke dalam vena melalui IV. Anda boleh ditunjukkan bagaimana untuk menggunakan IV di rumah. Jangan menyuntik diri ubat ini jika anda tidak faham bagaimana untuk memberi suntikan dan betul melupuskan jarum digunakan, IV tiub, dan lain-lain digunakan untuk menyuntik ubat.

voriconazole suntikan adalah ubat serbuk yang perlu dicampur dengan cecair (pelarut) sebelum menggunakannya. Jika anda menggunakan suntikan di rumah, pastikan anda memahami bagaimana untuk bergaul dengan baik dan menyimpan ubat. Jangan gunakan campuran jika ia kelihatan mendung atau mempunyai zarah di dalamnya. Memanggil ahli farmasi anda untuk ubat baru.

Sediakan dos anda hanya apabila anda sudah bersedia untuk memberi suntikan. Jika anda tidak boleh menggunakan ubat IV campuran segera, menyimpannya di dalam peti sejuk dan menggunakannya dalam tempoh 24 jam. Tidak membekukan.

Gunakan jarum pakai buang dan picagari hanya sekali. Ikut mana-mana negeri atau tempatan undang-undang mengenai membuang jarum digunakan dan picagari. Gunakan tusukan-bukti “sharps” bekas pelupusan (Rujuk ahli farmasi anda di mana untuk mendapatkan satu dan bagaimana untuk membuang ia jauh). Bekas ini daripada capaian kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Ambil pil voriconazole atau cecair sekurang-kurangnya 1 jam sebelum atau 1 jam selepas makan makan.

Goncang penggantungan lisan (cecair) dengan baik sebelum anda mengukur dos. Mengukur ubat cecair dengan picagari dos yang diberikan, atau dengan dos-mengukur sudu khas atau cawan perubatan. Jika anda tidak mempunyai peranti dos-mengukur, tanya ahli farmasi anda untuk satu.

Jangan campur voriconazole cecair dengan sebarang ubat atau cecair lain.

Kedai tablet voriconazole atau cecair pada suhu bilik jauh dari kelembapan dan haba. Jangan simpan di dalam peti sejuk atau penyejuk beku. Menyimpan botol ubat itu tertutup rapat apabila tidak digunakan. Buang sebarang cecair yang tidak digunakan selepas 14 hari.

Gunakan ubat ini untuk tempoh yang ditetapkan penuh masa. Simptom anda mungkin hilang sebelum jangkitan benar-benar dibersihkan. dos Skipping juga boleh meningkatkan risiko jangkitan lanjut yang tahan antibiotik. Voriconazole tidak akan merawat jangkitan virus seperti selesema atau selesema biasa.

Voriconazole kadang-kadang diberikan sehingga beberapa hari selepas ujian makmal menunjukkan bahawa jangkitan telah dibersihkan. Sangat jangkitan teruk mungkin perlu dirawat selama beberapa minggu.

Semasa menggunakan voriconazole, anda mungkin perlu menjalani ujian darah. visi dan fungsi buah pinggang atau hati anda juga mungkin perlu diperiksa.

Dapatkan rawatan perubatan kecemasan atau hubungi talian Pusat Racun Negara di 1-800-222-1222.

Ambil dos tertinggal sebaik sahaja anda teringat. Langkau dos yang tertinggal jika ia hampir masa untuk dos yang dijadualkan berikutnya. Jangan ambil dos tambahan untuk menggantikan dos yang terlepas.

Hubungi doktor anda untuk arahan jika anda terlepas dos voriconazole suntikan.

VIDEO VORICONAZOLE

Mymedabc.com