ZAFIRLUKAST

Mymedabc.com

GAMBARAN KESELURUHAN

Zafirlukast digunakan untuk membantu mengawal gejala asma dan meningkatkan fungsi paru-paru. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak boleh digunakan untuk melegakan serangan asma yang telah pun bermula.

Ubat ini boleh didapati hanya dengan preskripsi doktor.

PENGGUNAAN YANG BETUL

Zafirlukast digunakan untuk mencegah serangan asma. Ia tidak digunakan untuk melegakan serangan yang telah pun bermula . Untuk melegakan serangan asma yang telah pun bermula, anda perlu menggunakan ubat sedutan yang bekerja dengan cepat. Jika anda tidak mempunyai ubat yang lain untuk digunakan bagi serangan atau jika anda mempunyai sebarang soalan mengenai ini, periksa dengan doktor anda.

Gunakan ubat ini hanya seperti yang diarahkan oleh doktor anda . Jangan gunakan lebih daripada itu dan tidak menggunakannya lebih kerap daripada doktor anda pesan. Juga, jangan berhenti mengambil ubat ini tanpa memberitahu doktor anda. Yang mungkin boleh meningkatkan peluang daripada kesan sampingan.

Ubat ini biasanya datang dengan maklumat pesakit risalah. Ia adalah sangat penting bahawa anda membaca dan memahami maklumat ini. Pastikan anda bertanya kepada doktor anda tentang apa sahaja yang anda tidak faham.

Makanan boleh menukar jumlah zafirlukast yang diserap. Ia perlu diambil semasa perut kosong, 1 jam sebelum atau 2 jam selepas makan.

Untuk berfungsi dengan betul, zafirlukast mesti diambil setiap hari pada waktu yang kerap dijarakkan, walaupun yourasthma kelihatan lebih baik.

DOS

Dos ubat ini akan berbeza untuk pesakit yang berlainan. Ikut arahan doktor anda atau arahan pada label. Maklumat berikut termasuk hanya dos purata ubat ini. Jika dos anda adalah berbeza, tidak mengubahnya melainkan jika doktor anda memberitahu anda untuk berbuat demikian.

Jumlah ubat yang anda ambil bergantung kepada kekuatan ubat. Juga, jumlah dos yang anda ambil setiap hari, masa yang dibenarkan antara dos dan tempoh masa yang anda mengambil ubat ini bergantung kepada masalah perubatan yang mana anda sedang menggunakan ubat.

 • Untuk bentuk dos oral (tablet):
  • Untuk asma:
   • Dewasa dan kanak-kanak yang berumur 12 tahun dan lebih tua-20 miligram (mg) dua kali sehari.
   • Kanak-kanak 5-11 tahun-10 mg dua kali sehari.
   • Kanak-kanak yang berumur kurang daripada 5 tahun-Penggunaan dan dos mestilah ditentukan oleh doktor anda.

TERLEPAS DOSE

Jika anda terlepas satu dos ubat ini, mengambil ia sebagai secepat mungkin. Walau bagaimanapun, jika ia hampir masa untuk dos seterusnya, abaikan dos yang tertinggal dan kembali kepada jadual dos biasa anda. Jangan menggandakan dos.

PENGGUNAAN & STORAGE

Simpan ubat di dalam bekas tertutup pada suhu bilik, jauh daripada haba, kelembapan, dan cahaya langsung. Elakkan daripada membeku.

Jauhkan dari jangkauan kanak-kanak.

Jangan simpan ubat lama atau ubat tidak diperlukan lagi.

Bertanya kepada pakar penjagaan kesihatan anda bagaimana anda perlu melupuskan mana-mana ubat-ubatan anda tidak menggunakan.

SEBELUM MENGGUNAKAN

Dalam memutuskan untuk menggunakan ubat, risiko mengambil ubat itu mesti dipertimbangkan dengan baik ia akan lakukan. Ini adalah keputusan anda dan doktor anda akan membuat. Untuk perubatan ini, yang berikut perlu dipertimbangkan:

ALAHAN

Beritahu doktor anda jika anda pernah mempunyai apa-apa reaksi luar biasa atau alah kepada ubat ini atau mana-mana ubat-ubatan lain. Juga memberitahu profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mempunyai mana-mana jenis alahan, seperti untuk makanan, pewarna, pengawet, atau haiwan. Bagi produk bukan preskripsi, membaca label atau pakej bahan-bahan dengan teliti.

PEDIATRIC

kajian yang perlu dilakukan sehingga kini tidak menunjukkan masalah pediatrik khusus yang akan mengehadkan kegunaan zafirlukast pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, keselamatan dan keberkesanan belum ditubuhkan pada kanak-kanak yang berumur kurang daripada 5 tahun.

GERIATRIC

kajian yang perlu dilakukan sehingga kini tidak menunjukkan masalah geriatrik khusus yang akan mengehadkan kegunaan zafirlukast di kalangan orang tua. Walau bagaimanapun, pesakit tua lebih cenderung untuk mempunyai jangkitan saluran pernafasan yang lebih rendah dan kesan sampingan yang tidak diingini, yang mungkin memerlukan berhati-hati dan pelarasan dalam dos untuk pesakit tua menerima zafirlukast.

KEHAMILAN

kehamilan Kategori penjelasan
semua trimester B Kajian haiwan telah menurunkan sebarang bukti kemudaratan kepada janin, bagaimanapun, tidak ada kajian yang mencukupi di kalangan wanita hamil ATAU kajian haiwan telah menunjukkan kesan yang buruk, tetapi kajian yang mencukupi di kalangan wanita hamil telah gagal untuk menunjukkan risiko kepada janin.

PEMAKANAN PAYUDARA

Tiada kajian yang mencukupi di kalangan wanita untuk menentukan risiko bayi apabila menggunakan ubat ini semasa menyusu. Timbang potensi faedah terhadap potensi risiko sebelum mengambil ubat ini dalam tempoh penyusuan.

INTERAKSI DADAH

Walaupun ubat-ubatan tertentu tidak boleh digunakan bersama-sama pada semua, dalam kes-kes lain dua ubat yang berlainan boleh digunakan bersama-sama walaupun satu tindak balas mungkin berlaku. Dalam kes ini, doktor anda mungkin ingin menukar dos, atau langkah berjaga-jaga yang perlu. Apabila anda mengambil ubat ini, ia adalah amat penting bahawa profesional penjagaan kesihatan anda jika anda mengambil mana-mana ubat-ubatan yang disenaraikan di bawah.Interaksi berikut telah dipilih atas dasar kepentingan potensi mereka dan tidak semestinya merangkumi semua.

Menggunakan ubat ini dengan mana-mana ubat yang berikut boleh menyebabkan peningkatan risiko kesan sampingan yang tertentu, tetapi menggunakan kedua-dua ubat-ubatan boleh menjadi rawatan yang terbaik untuk anda. Jika kedua-dua ubat-ubatan yang ditetapkan bersama-sama, doktor mungkin menukar dos atau berapa kerap anda menggunakan salah satu atau kedua-dua ubat-ubatan.

 • erythromycin
 • terfenadine
 • teofilin
 • warfarin

INTERAKSI LAIN

Ubat-ubat tertentu tidak boleh digunakan pada atau sekitar masa makan makanan atau makan makanan tertentu kerana interaksi mungkin berlaku. Menggunakan alkohol atau tembakau dengan ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan interaksi berlaku. Interaksi berikut telah dipilih atas dasar kepentingan potensi mereka dan tidak semestinya merangkumi semua.

LAIN-LAIN MASALAH PERUBATAN

Kehadiran masalah perubatan yang lain boleh menjejaskan penggunaan ubat ini. Pastikan anda memberitahu doktor anda jika anda mengalami sebarang masalah perubatan yang lain, terutama sekali:

 • serangan asma akut-Sekiranya tidak digunakan untuk mengawal asma akut.
 • sindrom Churg-Strauss (keadaan darah yang jarang berlaku) -Gunakan dengan berhati-hati.Boleh membuat keadaan ini lebih teruk.
 • Penyakit hati (termasuk sirosis) tidak -Should digunakan pada pesakit dengan keadaan ini.

LANGKAH BERJAGA-JAGA

Ia adalah sangat penting bahawa doktor anda memeriksa kemajuan anda atau anak anda pada lawatan tetap memastikan bahawa ubat ini berfungsi dengan betul. Ujian darah mungkin diperlukan untuk memeriksa kesan yang tidak diingini.

Anda atau anak anda mungkin mengambil ubat-ubatan lain untuk asma bersama-sama dengan zafirlukast. Jangan berhenti mengambil atau mengurangkan dos ubat-ubatan lain , walaupun asma anda seolah-olah lebih baik, melainkan jika anda diberitahu untuk berbuat demikian oleh doktor anda.

Semak dengan doktor anda jika simptom anda atau anak anda tidak bertambah baik atau jika asma anda menjadi lebih teruk.

Berhenti menggunakan ubat ini dan periksa dengan doktor anda dengan segera jika anda atau anak anda mempunyai sakit atau kelembutan dalam perut atas; najis pucat; air kencing gelap;hilang selera makan; loya; keletihan luar biasa atau kelemahan; atau mata kuning atau kulit. Ini boleh menjadi tanda-tanda masalah hati yang serius.

Ubat ini boleh menyebabkan keadaan darah yang jarang berlaku dipanggil sindrom Churg-Strauss.Ini biasanya berlaku pada pesakit yang mempunyai asma atau sedang mengambil ubat-ubatan steroid oral yang sedang berhenti atau dos yang sedang dikurangkan atau diturunkan. Beritahu doktor anda dengan segera jika anda atau anak anda mempunyai tanda-tanda berikut: perasaan pin dan jarum, gejala seperti selesema, kebas tangan atau kaki, ruam, atau sakit dan bengkak pada sinus.

Ubat ini boleh menyebabkan sesetengah orang akan gelisah, keliru, marah, atau mempamerkan tingkah laku yang tidak normal lain. Ia juga boleh menyebabkan sesetengah orang mempunyai fikiran untuk membunuh diri dan kecenderungan atau untuk menjadi lebih tertekan dan mempunyai masalah dengan tidur. Jika anda, anak anda, atau penjaga anda mendapati apa-apa kesan sampingan, beritahu doktor atau doktor anak anda segera.

Jangan mengambil ubat-ubatan lain kecuali mereka telah berbincang dengan doktor anda. Ini termasuk preskripsi atau nonprescription (over-the-counter [OTC]) ubat-ubatan dan herba atau vitamin tambahan.

VIDEO ZAFIRLUKAST

Mymedabc.com