ZALCITABINE

Mymedabc.com

KELAS DADAH DAN MEKANISME: Zalcitabine adalah ubat oral yang digunakan untuk merawat jangkitan dengan virus human immunodeficiency (HIV). Ia adalah di dalam kelas ubat yang dikenali sebagai perencat transcriptase terbalik yang juga termasuk lamivudine (Epivir), zidovudine (Retrovir), Didanosine (Videx), dan Stavudine (Zerit). Semasa jangkitan HIV, virus HIV membiak di dalam sel-sel badan. Virus baru ditubuhkan kemudian dilepaskan dari sel-sel dan merebak ke seluruh badan di mana ia menjangkiti sel-sel lain. Dengan cara ini, jangkitan terus merebak kepada yang baru, sel-sel yang tidak dijangkiti bahawa badan itu terus menghasilkan, dan jangkitan HIV disebarkan. Apabila menghasilkan virus baru, virus HIV mesti mengeluarkan DNA baru bagi setiap virus. Transcriptase songsang adalah enzim yang virus menggunakan untuk membentuk DNA baru ini. Secara khusus, zalcitabine ditukarkan dalam badan kepada bentuk aktif (dideoxycytidine trifosfat). Ini bentuk aktif adalah sama dengan sebatian (deoxycytidine trifosfat), sejenis bahan kimia yang digunakan oleh virus HIV untuk membuat DNA baru. The transcriptase terbalik menggunakan trifosfat dideoxycytidine bukannya deoxycytidine trifosfat untuk membuat DNA, dan trifosfat yang dideoxycytidine mengganggu tindakan transcriptase terbalik. Zalcitabine tidak membunuh virus HIV yang sedia ada, dan ia tidak adalah ubat bagi HIV. Zalcitabine telah diluluskan oleh FDA pada Jun 1992.

Roche penjualan dihentikan daripada Hivid di Amerika Syarikat pada Disember 2006 kerana ketersediaan dan penggunaan meluas rawatan HIV lebih berguna. Tiada versi generik.

GENERIC TERDAPAT: Tiada

PRESKRIPSI: Ya

PERSEDIAAN: Tablet: 0.375, 0.75 mg

PENYIMPANAN: Tablet hendaklah disimpan pada suhu bilik, 15 C hingga 30 C (59 F 86 F).

DITETAPKAN UNTUK: Zalcitabine digunakan untuk merawat jangkitan HIV.

Dos: Dos yang disyorkan untuk orang dewasa ialah 0.75 mg setiap 8 jam.

INTERAKSI DADAH : Antasid yang mengandungi aluminium atau magnesium (contohnya, Maalox) boleh mengurangkan penyerapan zalcitabine membawa kepada kepekatan yang lebih rendah daripada zalcitabine dalam badan. Ini boleh mengurangkan keberkesanan zalcitabine.

Cimetidine (Tagamet) dan probenecid (Benemid) meningkatkan theconcentration daripada zalcitabine dalam badan. Peningkatan paras zalcitabine boleh menyebabkan kesan sampingan yang lebih kerap atau teruk.

KEHAMILAN : Penggunaan zalcitabine semasa mengandung belum dinilai secukupnya.

WANITA KEJURURAWATAN: Ia adalah tidak diketahui sama ada zalcitabine dikumuhkan dalam susu ibu. Ibu-ibu yang dijangkiti HIV tidak boleh menyusukan kerana potensi risiko jangkitan HIV kepada bayi yang tidak dijangkiti.

KESAN SAMPINGAN: Kesan-kesan sampingan yang paling teruk adalah radang pankreas (pankreatitis), kegagalan hati, gangguan metabolik (asidosis laktik) dan neuropati periferal (kerosakan saraf deria daripada kaki) .Symptoms neuropati periferal adalah kesemutan, kebas dan sakit di kaki atau tangan. Kesan sampingan yang lain ialah sakit kepala, demam, sakit perut, loya, muntah-muntah, cirit-birit, ruam, ulser mulut, menelan menyakitkan, dan kesukaran tidur.

VIDEO ZALCITABINE

Mymedabc.com