ZOLMITRIPTAN

Mymedabc.com
Jenis ubat 5HT 1 -receptor agonist (juga dikenali sebagai ‘triptan’)
Digunakan untuk Rawatan serangan migrain akut
Juga dipanggil Zomig®
Terdapat sebagai Tablet, orodispersible (mencairkan-in-the-mulut) tablet dan semburan hidung

Bagi mereka yang menghidapi migrain, ia berfikir bahawa beberapa bahan kimia dalam otak peningkatan dalam aktiviti dan sebagai bahagian hasil otak kemudian menghantar isyarat keliru yang menyebabkan gejala sakit kepala dan penyakit. Mengapa orang dengan migrain harus membangunkan perubahan kimia tidak jelas. Banyak serangan migrain berlaku tanpa alasan yang jelas, tetapi bagi sesetengah orang mungkin ada perkara-perkara yang mencetuskan serangan, seperti makanan atau minuman tertentu.

Zolmitriptan tergolong dalam kelas ubat-ubatan yang dikenali sebagai 5HT 1 -receptor agonis.Mereka juga dikenali hanya sebagai triptan. Kerja triptan dengan merangsang reseptor bahan semulajadi dalam otak yang dipanggil serotonin (atau 5HT). Ini memudahkan gejala sakit kepala migrain.

Sesetengah ubat tidak sesuai untuk mereka yang mempunyai syarat-syarat tertentu, dan kadang-kadang ubat yang hanya boleh digunakan jika penjagaan tambahan diambil. Dengan sebab itu, sebelum anda mula mengambil zolmitriptan ia adalah penting bahawa doktor anda tahu:

 • Jika anda berumur lebih 65 tahun atau di bawah 18 tahun.
 • Jika anda hamil atau menyusukan bayi.
 • Jika anda mempunyai masalah jantung seperti angina atau degupan jantung yang tidak teratur, atau jika anda mempunyai serangan jantung.
 • Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi.
 • Jika anda mempunyai sebarang masalah dengan cara kerja hati anda.
 • Jika anda pernah mengalami strok atau serangan iskemia sementara (ini juga disebut sebagai TIA, atau ‘mini-stroke’).
 • Jika anda pernah mempunyai reaksi alahan kepada ubat.
 • Jika anda mengambil atau menggunakan mana-mana ubat-ubatan lain. Ini termasuklah mana-mana ubat-ubatan anda mengambil yang boleh didapati untuk membeli tanpa preskripsi, seperti ubat-ubatan herba dan pelengkap.
 • Sebelum anda memulakan rawatan ini, membaca maklumat dicetak risalah pengeluar dari dalam pek. Ia akan memberi anda lebih banyak maklumat mengenai zolmitriptan dan akan menyediakan anda dengan senarai penuh kesan-kesan sampingan yang mungkin anda alami daripada mengambilnya.
 • dos anda akan di label pek. Ambil zolmitriptan tepat seperti yang doktor anda memberitahu anda.
 • Jika anda mengambil tablet : Dos yang biasa adalah satu 2.5 mg tablet sebaik sahaja fasa sakit kepala terjadi. Ambil tablet dengan minuman air. Doktor anda kemudiannya boleh meningkatkan dos kepada dua tablet jika ini dianggap perlu. Jika migrain anda pada mulanya meningkatkan tetapi kemudian kembali, anda boleh mengambil dos seterusnya, memberikan ia sekurang-kurangnya dua jam selepas dos awal. Jika tablet pertama tidak memberi kesan, tidak mengambil dos kedua untuk serangan yang sama, kerana ia tidak mungkin untuk bekerja.
 • Jika anda telah ditetapkan tablet orodispersible (Zomig® jenama Rapimelt), tablet ini telah direka untuk membubarkan pada lidah anda daripada ditelan. Mereka boleh membantu jika anda mendapat penyakit dengan migrain. Peel membuka pembungkusan foil dan perlahan-lahan membuang tablet. Letakkan di atas lidah anda dan membolehkan ia larut dalam mulut anda sebelum anda menelan. Jika migrain anda pada mulanya meningkatkan tetapi kemudian kembali, anda boleh mengambil dos seterusnya, memberikan ia sekurang-kurangnya dua jamselepas dos awal. Jika tablet pertama tidak memberi kesan, tidak mengambil dos kedua untuk serangan yang sama.
 • Jika anda menggunakan semburan hidung : menggunakan satu semburan ke dalam satu lubang hidung sebaik sahaja sakit kepala migrain bermula. Jika migrain anda pada mulanya meningkatkan tetapi kemudian kembali, anda boleh menggunakan semburan lagi memberikan ia sekurang-kurangnya dua jam selepas dos pertama anda. Jika semburan pertama tidak memberi kesan, tidak menggunakan dos kedua untuk serangan yang sama.Jangan gunakan lebih daripada dua semburan dalam 24 jam. Untuk menggunakan semburan hidung, mengeluarkan penutup perlindungan dan menghalang satu lubang hidung dengan menekan di atasnya dengan jari anda. Masukkan muncung semburan ke dalam lubang hidung yang lain dan bernafas melalui hidung anda sebagai anda memerah plunger untuk melepaskan dos. Semburan mengandungi hanya satu dos.
 • Zolmitriptan digunakan untuk merawat sakit kepala semasa serangan migrain, bukan untuk menghentikan kesakitan dari datang di atas. Anda perlu menunggu sehingga simptom migrain mula berkembang, dan bukannya mengambil ia apabila anda merasakan bahawa migrain boleh membangun.
 • Jangan mengambil rawatan migrain lain (seperti triptan lain atau ergotamine) pada masa yang sama seperti zolmitriptan.
 • Sesetengah orang boleh mendapat manfaat daripada mengambil ubat penahan sakit anti-radang bukan steroid (seperti naproxen) sebagai tambahan kepada zolmitriptan. Doktor anda akan menasihatkan anda mengenai ini jika ia adalah disyorkan untuk anda.
 • Jika anda mendapati bahawa zolmitriptan tidak melegakan migrain anda, membuat temujanji untuk berbincang dengan doktor anda, sebagai perubatan alternatif mungkin lebih berkesan untuk anda.
 • Ia boleh membantu untuk menyimpan diari migrain. Catatkan bila dan di mana setiap serangan migrain bermula, apa yang anda lakukan, dan apa yang anda telah makan hari itu.corak A mungkin muncul dan ia mungkin boleh jadi untuk anda untuk mengelakkan beberapa perkara yang mencetuskan serangan migrain anda.
 • Zolmitriptan digunakan untuk merawat serangan migrain sekali sakit telah bermula, tetapi ada ubat lain yang ada yang boleh membantu untuk mengurangkan jumlah serangan migrain. Jika anda mempunyai migrain kerap, berbincang dengan doktor anda.
 • Sesetengah orang yang mendapat serangan migrain yang kerap sebenarnya mendapat sakit kepala ubat yang disebabkan. sakit kepala ubat yang disebabkan (juga dikenali sebagai sakit kepala ubat berlebihan) adalah disebabkan oleh mengambil ubat penahan sakit atau triptan terlalu kerap. Jika anda menggunakan zolmitriptan atau ubat penahan sakit pada lebih daripada dua hari seminggu secara tetap, anda mungkin berisiko ini. Anda perlu berbincang dengan doktor anda jika anda mengesyaki ia.

Bersama-sama dengan kesan berguna mereka, kebanyakan ubat-ubatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang tidak diingini walaupun bukan semua orang mendapat mereka. Jadual di bawah mengandungi beberapa yang paling biasa dikaitkan dengan zolmitriptan. Anda akan dapati senarai penuh dalam risalah maklumat pengilang dibekalkan dengan ubat anda. Kesan-kesan yang tidak diingini akan membaik kerana badan anda menyesuaikan diri dengan ubat baru, tetapi bercakap dengan doktor atau ahli farmasi jika satu daripada yang berikut terus atau menjadi menyusahkan.

Common -kesan sampingan zolmitriptan (ini menjejaskan kurang daripada 1 dalam 10 orang)
Apa yang boleh saya lakukan sekiranya saya mengalami ini?
Rasa atau sakit, sakit perut Berpegang kepada makanan sederhana
Rasa pening, mengantuk, atau letih Jika ini berlaku, jangan memandu atau menggunakan alat-alat atau mesin
Perasaan ot kesesakan atau berat, terutamanya dalam tekak atau dada Jika sakit adalah sengit, tidak mengambil apa-apa dos yang lebih jauh dan bercakap dengan doktor anda mengenainya secepat mungkin
Kesemutan perasaan, berdebar-debar, mulut kering, rasa, sakit otot panas atau memerah atau kelemahan Jika mana-mana menjadi menyusahkan, bercakap dengan doktor anda
rasa yang tidak menyenangkan (jika menggunakan semburan hidung), masalah menelan Ini tidak lama lagi perlu lulus

Jika anda mengalami sebarang gejala-gejala lain yang anda fikir mungkin disebabkan oleh ubat, bercakap dengan doktor atau ahli farmasi anda untuk mendapatkan nasihat.

 • Simpan semua ubat-ubatan daripada jangkauan dan penglihatan kanak-kanak.
 • Simpan di tempat yang sejuk, kering, jauh daripada haba langsung dan cahaya.

VIDEO ZOLMITRIPTAN

Mymedabc.com