ZUCLOPENTHIXOL

Mymedabc.com

APA YANG ZUCLOPENTHIXOL DIGUNAKAN UNTUK?

 • ofschizophrenia rawatan jangka panjang dan psikosis paranoid lain.

BAGAIMANAKAH ZUCLOPENTHIXOL BERFUNGSI?

Clopixol suntikan dan suntikan Clopixol Conc kedua-duanya mengandungi decanoate zuclopenthixol bahan aktif, yang merupakan sejenis ubat yang dikenali sebagai antipsikotik yang.Ia digunakan dalam rawatan penyakit psikotik.

Zuclopenthixol kadang-kadang digambarkan sebagai neuroleptik atau ‘penenang utama, walaupun istilah terakhir ini agak mengelirukan, kerana jenis ini ubat bukan sahaja penenang, dan apa-apa kesan tranquillising tidak begitu penting sebagai cara utama Zuclopenthixol berfungsi dalam penyakit psikiatri .

Zuclopenthixol berfungsi dengan menyekat pelbagai reseptor di dalam otak, terutamanya reseptor dopamin. Dopamine adalah sebatian semula jadi yang dipanggil neurotransmitter, dan terlibat dalam penghantaran mesej di antara sel-sel otak. Dopamine adalah neurotransmitter yang diketahui terlibat dalam mengawal mood dan tingkah laku, antara lain.

penyakit psikotik, dan terutamanya skizofrenia, dianggap disebabkan oleh overactivity dopamin di dalam otak. Zuclopenthixol blok reseptor yang dopamin bertindak ke atas dan ini menghalang overactivity dopamin di dalam otak. Ini membantu untuk mengawal penyakit psikotik.

Zuclopenthixol meningkatkan pemikiran terganggu, perasaan dan tingkah laku dalam penyakit psikotik seperti skizofrenia. Ia menghasilkan kesan yang menenangkan dan mengawal pencerobohan, khayalan dan halusinasi.

Clopixol suntikan dan Clopixol suntikan Conc dikenali sebagai suntikan depot. suntikan ini ditadbir ke dalam otot punggung atau paha, di mana Zuclopenthixol membentuk takungan perubatan yang perlahan-lahan dilepaskan ke dalam aliran darah. Ini bermakna bahawa anda tidak perlu ingat untuk mengambil dos ubat setiap hari. Suntikan ini diulangi setiap 1-4 minggu, seperti yang diperlukan.

BAGAIMANAKAH ZUCLOPENTHIXOL DIBERIKAN?

 • suntikan Clopixol ditadbir ke dalam otot punggung atau paha. Suntikan ini akan berulang sekali setiap 1-4 minggu, bergantung kepada dos ubat yang anda perlukan.
 • Jika anda sedang dipindahkan ke suntikan Clopixol daripada tablet Clopixol, doktor anda akan meminta anda untuk terus mengambil tablet untuk beberapa hari selepas suntikan pertama anda. Dos tablet anda akan dikurangkan secara berperingkat dari masa ke masa ini sebagai suntikan mula bekerja. Ikut arahan yang diberikan oleh doktor anda.
 • Anda tidak boleh tiba-tiba berhenti rawatan dengan ubat ini melainkan jika doktor anda memberitahu anda, walaupun anda berasa lebih baik dan berfikir anda tidak perlukan Zuclopenthixol lagi. Ini kerana ubat mengawal gejala penyakit tetapi sebenarnya tidak menyembuhkannya. Ini bermakna bahawa jika anda tiba-tiba menghentikan rawatan gejala anda boleh kembali. Untuk sebab ini, anda perlu memastikan bahawa anda sentiasa menyimpan temujanji anda untuk suntikan seterusnya. Menghentikan ubat yang tiba-tiba boleh juga jarang menyebabkan gejala seperti loya, muntah, berpeluh, insomnia atau gerakan luar kawalan seperti bergerak-gerak atau gegaran, walaupun ini tidak mungkin selepas berhenti suntikan ini, kerana tahap ubat dalam darah anda secara beransur-ansur akan berkurangan dari beberapa minggu.

AMARAN!

 • Ubat ini boleh menyebabkan rasa mengantuk dan penglihatan kabur. Jika terjejas tidak memandu atau mengendalikan jentera. Anda harus mengelak daripada minum alkoholsemasa menjalani rawatan dengan ubat ini kerana Zuclopenthixol boleh membuat mengantuk teruk.
 • ubat-ubatan antipsikotik kadang-kadang boleh menjejaskan keupayaan badan untuk mengawal suhu badan terasnya. Ini adalah lebih cenderung untuk menjadi masalah pada orang tua dan boleh menyebabkan strok haba suhu panas dan hipotermia dalam suhu yang sejuk. Ia adalah penting untuk mengelakkan situasi yang boleh menyebabkan anda terlalu panas atau mendapat kering. Tanya doktor atau ahli farmasi anda untuk nasihat lanjut.
 • ubat-ubatan antipsikotik dikaitkan dengan peningkatan risiko untuk mendapat darah beku dalam vena (trombosis vena dalam) atau dalam paru-paru (embolisme pulmonari). Atas sebab ini, anda perlu berjumpa doktor dengan segera jika anda mendapat apa-apa tanda-tanda berikut, yang boleh mencadangkan anda mempunyai darah beku: menikam sakit dan / atau kemerahan yang luar biasa atau bengkak pada satu kaki, sakit pada bernafas atau batuk, batuk darah atau sesak nafas secara tiba-tiba.
 • Ubat ini jarang boleh menyebabkan penurunan dalam jumlah normal sel-sel darah dalam darah. Untuk sebab ini, anda perlu berjumpa dengan doktor anda dengan segera jika anda mengalami mana-mana gejala berikut: lebam tidak dapat dijelaskan atau pendarahan, bintik ungu, sakit tekak, ulser mulut, suhu yang tinggi (demam), rasa sakit letih atau umum. Doktor anda mungkin mahu mengambil ujian darah untuk memeriksa sel-sel darah anda.
 • Dapatkan nasihat doktor anda dengan segera jika anda mengalami pergerakan yang tidak normal, terutamanya pada muka, bibir, rahang dan lidah, ketika sedang dirawat dengan ubat ini. Gejala-gejala ini mungkin menunjukkan kesan sampingan yang dikenali sebagai dyskinesia dyskinesia, dan doktor anda mungkin akan meminta anda untuk menghentikan rawatan dengan ubat ini, atau mengurangkan dos anda.
 • Dapatkan nasihat doktor anda dengan segera jika anda mengalami gejala berikut semasa mengambil ubat ini: demam panas, berpeluh, kekejangan otot, pernafasan lebih cepat dan mengantuk atau mengantuk. Gejala-gejala ini mungkin disebabkan oleh kesan sampingan jarang berlaku dikenali sebagai sindrom malignan neuroleptik, dan rawatan anda mungkin perlu dihentikan.

GUNAKAN DENGAN BERHATI-HATI

 • Orang tua.
 • Menurun fungsi hati atau penyakit hati.
 • Kegagalan buah pinggang.
 • penyakit yang teruk yang memberi kesan kepada paru-paru atau saluran pernafasan.
 • Penyakit jantung, seperti kegagalan jantung, serangan jantung baru-baru ini, kadar jantung yang perlahan (bradycardia) atau denyutan jantung yang tidak teratur (aritmia).
 • Orang yang mempunyai sejarah peribadi atau keluarga sejenis irama jantung yang tidak normal, yang dilihat pada pemantauan jantung surih (ECG) sebagai ‘berpanjangan QT selang.
 • Orang dengan gangguan dalam tahap normal garam (elektrolit) dalam darah mereka, untuk tahap contoh magnesium yang rendah atau kalium.
 • Orang tua yang menanggung demensia. (Ubat-ubatan antipsikotik telah ditunjukkan untuk meningkatkan risiko strok dan kematian dalam kumpulan ini pesakit. Zuclopenthixol tidak dilesenkan atau disyorkan untuk merawat gangguan tingkah laku orang tua dengan demensia).
 • Orang yang mempunyai faktor-faktor risiko untuk mendapat strok, contohnya sejarah strok atau mini strok (TIA), merokok, diabetes, tekanan darah tinggi, atau sejenis denyutan jantung tidak teratur dipanggil fibrilasi atrium.
 • Orang yang mempunyai sejarah peribadi atau keluarga pembekuan darah (trombosis vena), sebagai contoh dalam urat kaki (trombosis vena dalam) atau dalam paru-paru (embolisme pulmonari).
 • Orang yang mempunyai faktor-faktor risiko yang lain untuk mendapat darah beku, misalnya merokok, berat badan berlebihan, mengambil pil perancang, yang berusia lebih 40, pembedahan besar baru-baru ini atau yang bergerak untuk tempoh yang berpanjangan.
 • Diabetes. Orang yang mempunyai diabetes perlu memantau tahap gula dalam darah mereka lebih rapat di samping mengambil ubat ini. Ubat ini boleh meningkatkan tahap gula dalam darah dalam badan.
 • Epilepsi.
 • Orang yang dalam keadaan yang meningkatkan risiko sawan, contohnya, kerosakan otak atau penarikan balik daripada alkohol.
 • Penyakit Parkinson.
 • kelemahan otot yang tidak normal (myasthenia gravis).
 • Tutup glaukoma sudut.
 • Lelaki dengan kelenjar prostat membesar (hipertropi prostatik).
 • Orang yang mempunyai tumor kelenjar adrenal (phaeochromocytoma).
 • Orang yang mempunyai kelenjar tiroid yang kurang aktif atau terlalu aktif.
 • Orang yang alah kepada ubat-ubatan antipsychotic sama lain, contohnya flupentixol.

TIDAK BOLEH DIGUNAKAN DALAM

 • Kanak-kanak.
 • Orang dalam tidak responsif, negara tidak sedarkan diri (negeri-koma).
 • Orang yang mempunyai kesedaran dikurangkan, tindak balas perlahan atau mengantuk yang melampau, contohnya disebabkan oleh ubat, ubat-ubatan atau penyakit yang mengurangkan aktiviti dalam sistem saraf pusat.
 • Orang yang mempunyai masalah yang serius dengan sistem peredaran darah (keruntuhan peredaran darah).
 • gangguan darah keturunan dipanggil Porphyria.

Ubat ini tidak boleh digunakan jika anda alah kepada satu atau mana-mana bahan-bahan. Sila maklumkan kepada doktor atau ahli farmasi anda jika anda pernah mengalami apa-apa alahan.

Jika anda rasa anda telah mengalami reaksi alahan, berhenti menggunakan ubat ini dan beritahu doktor atau ahli farmasi anda dengan segera.

KEHAMILAN DAN PENYUSUAN

Ubat-ubat tertentu tidak boleh digunakan semasa hamil orbreastfeeding. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan lain boleh digunakan dengan selamat semasa hamil atau menyusukan bayi memberikan manfaat kepada ibu melebihi risiko kepada bayi dalam kandungan. Sentiasa beritahu doktor anda jika anda mengandung atau merancang untuk hamil, sebelum menggunakan ubat-ubatan.

 • Keselamatan ubat ini semasa hamil belum ditubuhkan. Ia tidak boleh digunakan semasa hamil, terutamanya dalam trimester pertama dan ketiga, kecuali dianggap penting oleh doktor anda. Jika ubat yang digunakan semasa trimester ketiga Zuclopenthixol boleh menyebabkan kesan sampingan atau gejala pada bayi selepas kelahiran dan bayi mungkin perlu pemantauan tambahan kerana ini. Dapatkan nasihat perubatan lanjut daripada doktor anda.
 • Jika anda hamil sambil suntikan ini Zuclopenthixol adalah penting untuk berunding dengan doktor anda dengan segera untuk mendapatkan nasihat. Jika anda telah mengambil ubat untuk jangka masa yang lama anda tidak perlu tiba-tiba berhenti rawatan melainkan jika doktor anda memberitahu anda, kerana ini boleh menyebabkan gejala-gejala anda untuk kembali.
 • Ubat ini melalui susu ibu dalam jumlah yang kecil. Ia biasanya disyorkan bahawa wanita yang mengambil ubat ini harus mengelak daripada menyusukan bayi mereka. Jika, selepas perbincangan dengan doktor anda, anda membuat keputusan untuk menyusukan semasa rawatan, bayi perlu dipantau dengan teliti, terutamanya dalam tempoh empat minggu pertama selepas melahirkan anak. Dapatkan nasihat perubatan lanjut daripada doktor anda.

KESAN SAMPINGAN

Ubat-ubatan dan kesan sampingan mereka mungkin boleh menjejaskan individu dengan cara yang berbeza. Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang diketahui berkaitan dengan ubat ini.Hanya kerana kesan sampingan yang dinyatakan di sini tidak bermakna bahawa semua orang yang menggunakan ubat ini akan mengalami itu atau apa-apa kesan sampingan.

 • Kemerahan, bengkak atau sakit di tempat suntikan.
 • Mengantuk.
 • pergerakan yang tidak normal daripada tangan, kaki, muka, leher dan lidah, contohnya gegaran, bergerak-gerak, ketegaran (kesan extrapyramidal).
 • Kebimbangan, kegelisahan dan pergolakan (akathisia).
 • Peningkatan air liur atau mulut kering.
 • Penurunan tekanan darah (tekanan darah rendah) yang boleh menyebabkan pening.
 • Sakit kepala atau migrain.
 • pergerakan sukarela berirama lidah, muka, mulut dan rahang, yang kadang-kadang boleh diiringi oleh pergerakan sukarela tangan dan kaki (dyskinesia dyskinesia – lihat amaran bahagian atas).
 • Kadar Peningkatan jantung (tachycardia), kesedaran denyutan jantung anda (berdebar-debar) atau rentak jantung yang tidak normal.
 • Gangguan terhadap peraturan suhu badan (ini adalah lebih biasa di kalangan orang tua dan boleh menyebabkan strok haba dalam cuaca yang sangat panas atau hipotermia dalam cuaca yang sangat sejuk).
 • Perubahan dalam selera makan dan berat badan.
 • Masalah dengan perhatian, ingatan atau ucapan.
 • Perasaan yang mental deria atau perlahan.
 • Sukar tidur (insomnia), mimpi buruk atau mimpi yang tidak normal.
 • Gangguan penglihatan seperti penglihatan kabur.
 • Sensitiviti meningkat kepada bunyi bising, atau sensasi dering atau bunyi lain di telinga (tinnitus).
 • Gangguan usus seperti sembelit, cirit-birit, senak, angin, loya dan muntah-muntah.
 • Kesukaran membuang air kencing, meningkatkan keperluan untuk membuang air kecil, atau inkontinens kencing.
 • peluh berlebihan.
 • reaksi kulit seperti ruam, gatal-gatal, sensitiviti meningkat kepada cahaya matahari.
 • masalah seksual, seperti mati pucuk, perubahan nafsu seks atau masalah dengan syahwat.
 • ereksi yang berpanjangan (priapism). Jika anda mendapatkan ereksi yang tahan lebih lama daripada empat jam manakala yang mempunyai suntikan ini, anda perlu berjumpa doktor dengan segera. Rawatan bagi keadaan ini tidak boleh ditangguhkan lebih daripada enam jam, kerana ini boleh menyebabkan kerosakan pada tisu ereksi pada zakar dan mati pucuk tidak dapat dipulihkan.
 • Sawan (sawan).
 • prolaktin darah tinggi (menghasilkan susu hormon) peringkat (hyperprolactinaemia). Kadang-kadang ini boleh membawa kepada gejala-gejala seperti pembesaran payudara, pengeluaran susu dan berhenti tempoh haid.
 • Peningkatan tahap glukosa darah. Beritahu doktor anda jika anda mendapati anda rasa luar biasa lapar atau dahaga, atau perlu membuang air kecil lebih kerap daripada biasa. Orang yang mempunyai diabetes perlu memantau gula darah mereka rapat.
 • Suhu yang tinggi digabungkan dengan tahap jatuh kesedaran, pucat, berpeluh dan denyutan jantung yang cepat (sindrom malignan neuroleptik). Memerlukan menghentikan ubat-ubatan dan rawatan perubatan dengan segera – lihat bahagian amaran di atas.
 • rolling tidak terkawal mata dan leher (krisis oculogyric). Memerlukan rawatan segera.
 • Pengurangan dalam bilangan sel-sel darah putih atau platelet dalam darah (leukopeni atau thrombocytopenia – lihat amaran bahagian atas).
 • Jaundis atau hati masalah (beritahu doktor anda dengan segera jika anda mengalami kekuningan pada mata atau kulit anda ketika sedang dirawat dengan ubat ini).
 • darah beku yang tidak normal dalam saluran darah (trombosis vena – lihat bahagian amaran di atas).

Kesan-kesan sampingan yang disenaraikan di atas mungkin tidak merangkumi semua kesan-kesan sampingan yang dilaporkan oleh pengilang ubat ini.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai apa-apa risiko lain yang mungkin berkaitan dengan ubat ini, sila baca maklumat yang diberikan dengan ubat atau berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi.

BAGAIMANA UBAT INI BOLEH MEMBERI KESAN KEPADA UBAT-UBATAN LAIN?

Ia adalah penting untuk memberitahu doktor atau ahli farmasi apa ubat anda sudah mengambil, termasuk yang dibeli tanpa preskripsi dan ubat-ubatan herba, sebelum anda memulakan rawatan dengan ubat ini anda. Begitu juga, semak dengan doktor atau ahli farmasi sebelum mengambil sebarang ubat-ubatan baru manakala yang mempunyai suntikan ini, untuk memastikan bahawa thecombination selamat.

Mungkin ada peningkatan risiko mengantuk dan ubat pelali jika anda mengambil mana-mana suntikan zuclopenthixol berikut (yang juga boleh menyebabkan mengantuk) semasa anda mempunyai:

 • alkohol
 • barbiturat, contohnya amobarbital , phenobarbital
 • benzodiazepin, contohnya diazepam , temazepam
 • Negara antidepresan, contohnya phenelzine
 • sedating antihistamin, contohnya chlorphenamine , hydroxyzine
 • ubat tidur, contohnya zopiclone
 • ubat penahan sakit opioid kuat, contohnya morfin , codeine
 • antidepresan tricyclic, contohnya amitriptyline .

Zuclopenthixol boleh meningkatkan darah tekanan merendahkan kesan ubat yang menurunkan tekanan darah , termasuk ubat-ubatan yang digunakan untuk merawat tekanan darah tinggi (antihipertensi) dan ubat-ubatan yang tekanan darah yang lebih rendah sebagai kesan sampingan, seperti benzodiazepin. Jika anda mengambil ubat-ubatan yang merendahkan tekanan darah anda perlu memberitahu doktor anda jika anda berasa pening atau pengsan selepas memulakan rawatan dengan ubat ini, kerana dos anda mungkin perlu menyesuaikan diri.

Mungkin ada peningkatan risiko kesan sampingan seperti mulut kering, sembelit, kekeliruan atau strok haba (dalam keadaan yang panas dan lembap) jika anda mengambil ubat-ubatan lain yang boleh mempunyai kesan antikolinergik, seperti yang berikut, sekiranya anda mengalami suntikan zuclopenthixol:

 • ubat antikolinergik untuk Parkinson gejala, contohnya procyclidine
 • antihistamin, contohnya brompheniramine , chlorphenamine
 • ubat-ubatan antipsikotik lain
 • ubat antisickness, contohnya promethazine , meclozine , cyclizine
 • ubat antispasmodic, contohnya hyoscine
 • Negara antidepresan, contohnya phenelzine
 • ubat-ubatan untuk masalah lemah kawalan kencing, contohnya oxybutynin , flavoxate ,tolterodine , propiverine , trospium
 • penenang otot, contohnya baclofen
 • antidepresan tricyclic, contohnya amitriptyline .

Ubat yang meningkatkan risiko sejenis irama jantung yang tidak normal, yang dilihat sebagai ‘berpanjangan QT selang’ pada ECG, harus dielakkan dalam orang yang mempunyai suntikan zuclopenthixol. Ubat-ubatan ini termasuk yang berikut:

 • antiarrhythmics (ubat-ubatan untuk merawat denyutan jantung yang tidak normal), contohnyaamiodarone , procainamide , disopyramide , sotalol
 • antihistamin yang astemizole , mizolastine atau terfenadine
 • arsenik trioksida
 • atomoxetine
 • antidepresan tertentu, contohnya amitriptyline , imipramine , maprotiline
 • antimalarials tertentu, contohnya halofantrine , chloroquine , quinine , mefloquine ,Riamet
 • antipsikotik tertentu, contohnya thioridazine , pimozide , sertindole , haloperidol
 • cisapride
 • dronedarone
 • droperidol
 • intravena erythromycin atau pentamidine
 • methadone
 • moxifloxacin
 • saquinavir .

Mungkin juga terdapat peningkatan risiko selang QT berpanjangan jika anda mengambil ubat-ubatan yang boleh mengubah tahap garam seperti kalium atau magnesium dalam darah, contohnya diuretik seperti furosemide , sementara anda menghadapi suntikan zuclopenthixol.

Zuclopenthixol boleh mengurangkan tekanan darah mengurangkan kesan guanethidine .

Zuclopenthixol boleh menentang kesan ubat-ubatan anticonvulsant digunakan untuk merawat epilepsi.

Zuclopenthixol boleh meningkatkan tahap gula dalam darah dan mengganggu kawalan diabetes.Orang dengan diabetes mungkin memerlukan pelarasan dos mereka ubat antidiabetik .

Zuclopenthixol boleh menentang kesan agonis dopamin digunakan untuk merawat penyakit Parkinson, contohnya levodopa, Apomorfina, bromocriptine, cabergoline, pergolide, ropinirole, rotigotine .

Zuclopenthixol boleh menentang kesan histamine (digunakan untuk merawat leukemia) dan tidak digalakkan untuk orang yang mempunyai rawatan ini.

Mungkin ada peningkatan risiko kesan sampingan jika ubat ini digunakan dalam kombinasi dengan mana-mana ubat yang berikut:

 • litium
 • metoclopramide
 • sibutramine .

Clopixol suntikan dan suntikan Clopixol Conc tidak boleh digunakan dalam kombinasi dengan clozapine.

VIDEO ZUCLOPENTHIXOL

Mymedabc.com